‘TREKKING HAKKINDA’

Trekking de temel kurallardan en önemlisi ekip düzenidir. Ekipteki en deneyimli kişi ekip başı ve en deneyimsiz olan onun arkasında yer alır. Yürüyüşün tek sıra halinde yapılarak grubun dağılmasının engellenmesi de çok önemlidir. Trekking de yürüyüş düzeni, molalar, rota vb. gibi kararları ekip başı alır. Ekibiin en arkasındaki artçının görevi ise kopma veya düzensizlikleri belirleyerek ekip başı ile koordine olarak olası kazalara karşı tedbir alır.

Ekip içinde haberleşme söylenecek şeyi herkesin bir önündekine yada bir arkasındakine söylemesiyle gerçekleştirilir. Bu, özellikle taş düşebilecek, tehlikeli kulvarlardan geçerken yararlı olur. Bağırmadan gerçekleştirilen bu teknik ile bir ses yankılanmasından bile etkilenebilecek, bağları zayıf taşların düşmesi engellenir.

Yürüyüş sırasında herkesin sırtında küçük bir sırt çantası bulunmalıdır. Tek omuzda taşınan çantalar yürüyüş sırasında sallanacakları için dengeyi bozarlar. Sırt çantasının içinde yürüyüşün uzunluğuna göre en az bir litre su, hava koşullarına göre bere, eldiven, yağmurluk ve çeşitli giyecekler, ilk yardim çantası gibi malzemeler bulunmalıdır. Herkes bir yürüyüş sırasında ihtiyacı olabileceğini düşündüğü malzemeleri yanında taşımak zorundadır.
Trekking uzmanlarının tavsiyelerine göre; Trekking sırasında seçilecek giyecekler yünlü yada yün,sentetik karışımı olmalıdır. Pamuklu giyecekleri kullanmamakta yarar vardır. Bunun nedeni pamuklu giyeceklerin çabuk ıslanması ve ıslandığında geç kurumasıdır. Yünlü giyecekler giyildiğinde bu tip sorunlarla karşılaşılmaz. Çok kalın ve az kat giymek yerine, ince ve çok kat giyilmelidir. Böylece terlendiği zaman soyunup, üşündüğü zaman giyinilerek belli bir vücut sıcaklığı korunmaya çalışılır. Doğada ne üşümek ne de terlemek iyidir. Ayrıca seçilen giyeceklerin düğmeli ya da fermuarlı olmasına dikkat edilmelidir. İnsan, vücut sıcaklığının %70’ini başından kaybeder. Bu nedenle, gerektiğinde bere giyilmelidir. Kot pantolon yerine kadife yada yünlü pantolonlar tercih edilmelidir. Kot pantolon vücudu soğuk tutar ve ıslandığında kurumaz. Ayakkabı olarak da postal yada bot türü ayakkabılar giyilmelidir. Spor ayakkabı ya da su geçirebilecek herhangi boğazsız bir ayakkabı kişiyi her an zor bir durumda bırakabilir.
Güneşli havalarda güneş çarpmasından, cilt yanıklarından ve güneş körlüğünden korunmak için şapka, güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanmakta yarar vardır.
Trekking esnasında gelişigüzel mola verilen molalar daha fazla yorgunluğa neden olur.Yürüyüş sırasında gereksiz iniş-çıkışlardan kaçınmak gerekir. Ayrıca yürüyüşte kurallara uyulmalı ve taş düşme tehlikesine karşı da dikkatli olunmalıdır. Rotanın kaybedilmemesi için nirengi noktalarına dikkat edilmelidir.
Doğa yürüyüşleri sırasında yörenin çoban köpekleri tedirginlik yaratabilmektedir. Bu tedirginliğin yaşanmaması için mümkünse sürürlerden uzak durulmalıdır. Köpeklerle karşılaşıldığı takdirde ise soğukkanlılığı yitirmemek ve kaçmaya çalışmamak gerekir. Ani hareketlerden ve özellikle de köpeğe tas atmaktan kaçınılmalıdır. Bu durumda yapılacak en iyi is yavaşçana yön değiştirip sürünün uzağından geçmektir.

TREKKİNG MALZEMELERİ
SIRT ÇANTASI:
Her yürüyüşçünün mutlaka bir sırt çantası olmalıdır. Yürüyüş esnasında ellerin boş olması gerektiğinden diğer el çantaları taşınmaz. Yine sırtta tek taraftan tutan çantalar sağa sola yalpalayacağından tercih edilmemelidir.

SIRT ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKLİ MALZEMELER:
Matara, termos ve yeterli su alınmalıdır. Ayrıca yürüyüşe yetecek yiyecek ve alkolsüz içecekler de alınmalıdır. Temel ilk yardım malzemesi, kişisel ilaçlar, mutfak malzemesi / çatal,bıçak,bardak,tabak ) kibrit, çakmak, el feneri, pil, defter, kalem, dikiş malzemesi, düdük vb.

SIRT ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKLİ GİYSİLER :
Yağmurluk, panço veya su geçirmeyen giysi, iç çamaşırı ve çorap, şapka, bere, fular, mevsime göre kazak, polar türü içlikler alınmalıdır. Giysiler hafif ve az yer tutmalıdır. Rahat giysiler tercih edilmelidir. İç çamaşırları yün veya sentetik olmalıdır.Çoraplar kısa ve yün tercih edilmelidir.

TREKKİNG AYAKKABI SEÇİMİ
Kısa ya da uzun süreli yürüyüşlerde kuşkusuz en önemli malzeme ayakkabıdır. Ayakkabılar sağlam, su geçirmez, ayak ve bileği koruyan cinsten olmalıdır. Yürüyüş zemini ve türüne göre çeşitli türler mevcuttur. Bunun için önce faaliyet beirlenmeli ardından bu faaliyete en uygun ayakkabı seçilmelidir.
Yürüyüş ayakkabıları: Yürüyüş ayakkabıları genellikle esnek üst malzemeden imal edilmiş, ayağı rahat tutan ve ortopedik tabanlı ve hafif ayakkabılardır. Bu ayakkabılar ayakları serin tutar çabuk kurur ve kolayca giyilebilir olmalıdır. Bu tür ayakkabıların zorlu etaplar için özel yapılmış olanları mevcuttur. Daha güçlendirlmiş ve suni deri yada deriden yapılmışlardır. Bileklerden destekleri arttırılmıştır. Tabanda çelik takviye de bulunan bu ayakkabılarda bileğin incinme ve burkulma riski en aza indirilmiştir. Arazi yürüyüşlerinde kullanılan ayakkabılar ise geniş tabanlı, uzun bilekli, sağlam botlardır. Genelde deriden üretilirler.Tabanları kaymaması için özel yapılmış ayakkabılardır. Teknolojinin gelişmesi ayakkabı üretiminde son yıllarda tabanı sağlam ve dayanıklı ve aynı zamanda hafif ayakkabıların üretilmesine olanak tanımıştır. Ayrıca topuğa gelecek darbeleri azaltan kesik tabanlı botlar da sert arazilerde kullanılabiliyor. Ayakkabı seçerken mutlaka deneyerek ve mümkünse ayakkabıyı birkaç saat giyerek almanız tavsiye ediliyor. Numaraya göre değil ayağınıza tam oturmasına ve rahatlığına göre satın almalısınız. Numaralar bu tip ayakkabılarda değişiklik gösterebiliyor.

Bir Cevap Yazın