‘ORUÇUN PERFORMANSA ETKİSİ’

‘Eğer profesyonel spor yapıyorsanız kesinlikle oruç tutmayın! Eğer amatör sporcuysanız dozajını biraz düşürerek günlük aktivitenize devam edebilirsiniz.

Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemler ortaya çıkar. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapması en uygunudur.

Diğer bir konu spor yapacak kişinin egzersiz alışkanlığıyla ilgili. Kişinin uzun süredir yaptığı sporu oruçluyken sürdürmesinde bir sakınca yoktur. Çünkü zaten kişinin o spora karşı adaptasyonu vardır. Ama dikkat etmesi gereken, Ramazan ayı süresince sporun dozunu düşürmektir.

Oruç tutarken tansiyonla ya da vücut ve şeker metabolizmasıyla ilgili sorunlar çıkabilir. Bu da kişinin ani bayılmasına sebep olabilir. Oruçluyken ekstrem sporlardan uzak durmak gerekir; yamaç paraşütü ya da dağcılık gibi. Çok uzun süre koşmak da tehlikeli olabilir. Ama zaten bunlar profesyonel sporlar. Profesyonel sporcuların kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Amatör sporcular için oruç tutmanın hiçbir sakıncası yok; uygun saatlerde yapıldığı, süresi ve dozajı azaltıldığı sürece!..

Oruç süresince hafif sporları sürdürebilirsiniz ama ağır sporları yapmamakta fayda var. Özellikle de kardiyovasküler sisteme dayalı sporlara ara vermek gerekir. Örneğin atletizm, yüzme, basketbol, voleybol ya da tenis. Ama yelken ya da yürüyüş gibi sporlara devam edilebilir. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; spor süresince terlemeyle vücutta çok fazla sıvı kaybı oluşur. Oruç süresince sıvı alamadığınız için terlemeyle birlikte, vücuttan atılan bazı temel elementleri yerine koyamayız. Bu da vücutta zarar yaratabilir.

Normal beslenme koşullarında, spor yapmanın yaratacağı metabolik değişiklikler çok iyi biliniyor. Buna karşılık, oruç tutarken yapılan spora vücut ne cevap verir, bilimsel olarak fazla değerlendirilmiş değil. Yalnızca, dayanıklılık gerektiren sporları yapan atletlere dair yapılan kısıtlı sayıdaki araştırma bize yol gösteriyor.

Bu çalışmaları yapanların ortak görüşü; oruç tutan sağlıklı genç insanlar, eğer iyi eğitilmiş ve ne yaptıklarını biliyorsa, çok ağır olmayan günlük egzersizleri yapabilirler. Profesyonel sporcular ya da yarışma sporu yapanlar, oruç tutarsa, sağlık sorunu yaşayabilir ya da performansları düşer.

Bir Cevap Yazın