‘VOLEYBOLCULAR DİZLERİNİ NASIL KORUMALI?’

Sakatlanmayı doğru teşhis etmek, sizi sağlığınıza kavuşturabilir ve tekrar sahalara dönmenizi sağlayabilir.

Bir Beach Volley maçında olduğunuzu düşünün. Partneriniz manşet aldı, siz de topa ulaşmak için koşuyorsunuz ve dizinizin üzerine düşüp onu incitiyorsunuz. Veya başka bir senaryo da şöyle olabilir:
Bütün öğlen boyunca çok iyi bir oyun oynamışsınızdır. Fakat akşam olunca dizlerinizde ağrılar hissediyorsunuz dur. Diz kapaklarınızın altında ağrılar oluşmaya başlar. Veya antrenman sırasında blok yaparken dizinizde şiddetli bir ağrı hissedersiniz. İşte bu yazımızda, bu ağrılardan bazılarının sebeplerini ve tedavilerini anlatacağız. Voleybolda diz problemleri oldukça fazladır ve oyuncuların kariyerlerini epeyce etkiler. İncinme çeşitlerinden biri olan travmatik incinme, ani hareketler ve fazla zorlanmalar sonucu kıkırdakta ve bağ dokusunda oluşur. Eğer dizinizde bir ağırlık veya bir sancı hissediyorsanız, hatta diziniz hareket ederken sporcu tabiriyle çekiyorsa, ciddi bir incinmeden şüphelenmeli ve derhal bir doktora başvurmalısınız. Başkasının fiziksel problemlerini kendinizinkine benzetip 0 kişinin tavsiyelerine uymayın. Zira arkadaşınızın şikayeti sizinkinden çok daha farklı bir problemden kaynaklanabilir. Sizin tedaviniz için en uygun kişi, bu işin eğitimini almış uzman kişidir.

TENDON RAHATSIZLIKLARI
Uzmanların görüşüne göre voleyboldaki bir numaralı diz rahatsızlığı tendon rahatsızlıklarıdır. Ağrılar azken durum basit bir rahatsızlık olarak nitelendirilebilir. Fakat bu basit rahatsızlık, oyuncunun başına çok büyük sorunlar açıp sahalardan ayrılmasına sebebiyet verebilir.

SEBEPLER
Tendon rahatsızlıkları, dizkapağının çevresindeki tendonlann zedelenmesinden ve tahriş olmasından
kaynaklanır. Bu da, voleybolcular gibi çok sık sıçramak zorunda olan kişilerde görülür. Tendon rahatsızlıkları salon sporu yapan oyuncularda, yapmayan oyunculara göre daha fazla gözükür. Bunun sebebi sert zeminde zıpladıktan sonra yine aynı sert zemine düşmektir. Dengesiz inişler çok daha ciddi tendon kopmalarına bile yol açabilir.

TEŞHİS
Tendon rahatsızlıklarında, diz kapağı çevresinde, özellikle de dokunulduğunda şiddetli ağrılar oluşur. Ağrıyla birlikte bazı bölgelerde hafif şişlikler de görülebilir. Bacağa yüklenilmeye devam edilirse, ağrı daha da fazlalaşır.

TEDAVİ
Bu rahatsızlık, kasa yüklenmeyi azaltarak ve dinlenerek vücudun kendi kendini tedavisi sayesinde gerçekleşir. Tedaviyi hızlandırmak amacıyla yapılan buz kompresi amaca ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Fizik tedavi ve bölgeye yapılan sistemli masaj, iyileşmenin hızını arttıracaktır. Bu gibi rahatsızlıklarda tamamen dinlenmek yerine, doktor kontrolünde tedbirli bazı kas hareketleri yapmak daha yararlıdır. Ayrıca bir süre voleybol oynamanın sakıncalı olduğunu, fakat çalışmayan bir kasın da zayıflayacağını unutmamak gerekir.
Güvenli hafif egzersizler olarak, kısa mesafede bisiklet sürmek, suda küçük sıçrama alıştırmaları yapmak ve yüzeysel, hafif squat hareketleri öneriliyor.
Bu egzersizlerin sonunda dizde bir ağrı hissedilmiyorsa, tendonun yavaş yavaş iyileşmeye başladığı anlaşılabilir. Fakat bu, kasa hemen yükleme yapılmalı anlamına gelmez.
Voleybola dönüş yavaş yavaş olmalıdır. Direkt salon voleybolu oynamak yerine, çim voleybolu ve Beach Volley oynamak spora dönüş için daha faydalı olacaktır. Hava yastıklı veya salon darbesini absorbe edebilecek özel tabanlı spor ayakkabısı giyilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte. Bir fizik tedavi uzmanı veya bir atletizm antrenörü size, dize fazla yüklenmeden yapabileceğiniz özel hareketleri gösterebilir.

PATELLOFEMORAL AĞRI SENDROMU
Diz problemlerinden birisi de dizkapağı ağrısıdır. Dizkapağı ağrısı genel nüfusun bir numaralı problemidir. Voleybolcularda farklı olarak gelişmiş quadriceps kasları bulunduğundan, voleybolcuların bu problemle karşılaşmaları daha olasıdır. Dizkapağı sakatlığı genelde küçük ağrılarla başlar. Fakat bunu önemsemeyen sporcu, dizinin iyileşmesini beklemeden dizine yüklenirse, karşısına çok daha ciddi diz problemleri çıkabiliyor.

SEBEPLER
Bacak bükülürken ve düzeltilirken, diz- kapağı uyluk kemiği bitiminde rahatlıkla hareket etmelidir. Eğer dizkapağının hareketlerinde bir sınırlanma olursa veya, diz kapağı, kaslar ve kıkırdak arasında bağlantılar zedelenirse, dizde çekme, gerilme ve bazen de hareket kayıpları oluşacaktır. Vastus Medialis ve Vastus Lateralis kasları, dizimiz için çok önem taşıyan kaslardır. Çünkü bu iki kas, diz kapağını iki taraftan çevreleyen kaslardır. Eğer bu iki kas aralarında denge oluşturduysa, diz açısından problem oluşturmazlar. Fakat biri diğerinden daha kuvvetli veya daha zayıfsa, dizkapağında kaymalar ve düzensizlikler oluşacaktır. Vastus Medialis kasını diğer kaslarla karşılaştıracak olursak, bu kasın diğer kaslara nazaran bazı dezavantajları olduğunu görürüz. Bahsettiğimiz grup kaslarının içinde en çabuk yorulan kas budur. Sonuç olarak bu özelliği diğer kasları da olumsuz yönde etkilemektedir. Ne de olsa bacağı dışarı doğru çeken ana kas bu kastır.

TEŞHİS
Dizkapağı sakatlığında ağrının ve katılığın yerini saptamak oldukça zordur. Bu, dizkapağının yüzeyinde, dizin alt kısmında veya dizin iç kısımlarında olabilir. Veya günden güne yer değiştiren bir ağrı da olabilir. Ağrının aşağıdan yukarı çıkıldıkça şiddetlenen bir ağrı olması muhtemeldir. Dizler kırık bir şekilde uzun süre oturulduğu zaman dizde bir katılık ve ağrı oluşabilir. Bunu, dizde kilitlenme ve hareketsizleşme de takip edebilir. PATELLOFEMORAL AĞRI SENDROMU ayrıca dizde eğrilmeler ve çöküntülere de yol açabilir.

TEDAVİ
Diz kapağı sakatlıklarının tedavisi için doğru bandajlama tekniklerini salık veriyoruz. Banda], bacağın hareketlerini kısıtlayacak ve dizin ani kasılmalarını engelleyecektir. Bandaj, diz kasları iyileşene kadar takılmalıdır. Kaslar iyileştiğinde ise çıkartılmalıdır. Bandajlama doğru uygulandığı takdirde, çok etkili bir tedavi şeklidir. Ağrıyı azaltır ve sağlamlığı artırır. Bandaj, bir veya iki hafta takılmalı, kas iyileştikçe derece derece sargısı azaltılmalıdır. Spor yaparken veya dizin işlevinin çok olduğu fiziksel aktivitelerde bandaj tekrar takılmalı ve dize ani hareketler yaptırmakta kaçınılmalıdır. Ayrıca terapistle tarafından tavsiye edilen bazı spesifik diz hareketleri de kasların daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır. Dizinizde ne tür problem olduğunu bilmeden karamsarlığa kapılmayın. İnsan vücudu gerçekten mükemmel bir iyileşme mekanizmasına sahiptir. Yeter ki incinen bölgeye gerekli ilgiyi gösterelim. Unutmayın, doğru teşhis ve doğru tedavi sizi sıhhatinize kavuşturacak ve ayrıldığınız sahalara tekrar dönmenizi sağlayacaktır.

Bir Cevap Yazın