‘İyi hakemler spor için eğlenceli ve güvenilir bir ortam sağlar. İyi hakemler katılımı arttırır. İyi hakemler şikayetleri azaltır ve müşteri tatminini arttırır.
Yazılan bir makalede, antrenörlerin sürekli itiraz ve şikayet ederek hakemlerin kararlarını etkileyebileceklerini düşündüklerinden bu şekilde davrandıklarını vurgulamıştır.
Tecrübeli hakemler genelde antrenörün ne yapmak istediğini anlar ve onun rahatsız edici sözlerine kulaklarını kapatır. Üstelik, maça eskisinden daha iyi konsantre olur. Maalesef çaylak hakemler kabuklarına çekilir ve bu da onların performansını olumsuz yönde etkiler. Çaylak hakemler baskı altında, tıpkı oyuncu ve antrenörler de olduğu gibi, en iyi bildikleri şeye sarılırlar. Yani kurallara! Oysa hakem için, kuralları kelimesi kelimesine uygulamaktansa onların ruhunu anlamak en doğru yoldur.
Hakemler şikayet etmekte olan antrenörlerle başa çıkmak için öyle bir yol bulmalıdır ki, bu, kesinlikle maçın akışını ve hakemlerin performansını etkilememelidir. Bu arada antrenörler de davranışlarının yapmak istedikleri şeyin tam tersine etkide bulunduğunu anlamalıdır. Hakemler, sözel tacizden etkilenmemeli, kendilerini tamamen oyuna vermelidirler.
Voleybol, oyuncuların oyunudur. Oyun ne hakem, ne taraftar içindir. Oyun, oyuncular için ve oyuncular hakkındadır. Yıllar içerisinde, toplumda, her seviyedeki karşılaşmalarda hakemi suiistimal etmek kabul edilebilir bir davranış haline gelmiştir. Hakemlerle beraber antrenörler, ahlaki ve sosyal değerler açısından iyi birer model olarak bu kötü eğilim tersine çevirmelidirler.
Antrenörler, yeni kural değişikliklerini ve hakem yorum ve uygulamalarını bilmeli, hakemler de, belli takım oyunlarını ve antrenörler tarafından öğretilen son uygulamaları takip etmelidir.
Antrenör ve hakemler birbirlerinin rollerini ne kadar iyi kabul eder ve anlarsa o kadar iyi anlaşırlar. İlişkilerini temel noktası iletişimdir.
Kısaca hakemler antrenörlerle ilgilenirken aşağıdaki becerileri kullanmayı göz önüne almalıdırlar:
1. Antrenöre soğukkanlı bir biçimde yaklaşın ve sizinle nasıl konuşulmasını istiyorsanız, onunla öyle konuşun.
2. Asla bağırarak şikayette bulunan bir koça kontrol dışı bir şekilde bağırarak karşılık vermeyin. Şikayetlere yanıt verirken sakin olun..
3. Eğer belli antrenörlerle daha önceden olan anlaşmazlıklarınız varsa, onunla ilgilenmekten kaçının. Herhangi bir problem olursa, partnerinizin onunla ilgilenmesini sağlayın.
4. Asla sinirli bir antrenörü takip ederek ona doğru gitmeyin.
5. Asla bir antrenörü sözel veya agresif vücut dili kullanarak, örneğin; elinizle işaret ederek, elinizi belinize koyarak, tehdit etmeyin. Unutmayınız ve biliniz ki, antrenörler, oyuncularının ve kendilerin hareketlerini savunmak zorundadır.
6. Çok çekişmeli bir maçta, tartışmaların ve olası argümanların olacağını bekleyin ve kararlar yakın oldukça antrenörlerin hakemi eleştirecek bir şeyler bulacağını unutmayın.
7. Antrenöre tepki vermeyi değil yanıt vermeyi öğrenin.
8. Antrenörler bir tartışmayı kaybettiklerini anlayınca genelde başka durumlarla ilgili şikayetlerini de dile getirirler. Böyle durumlarda sakin bir şekilde antrenörlere ?o anki pozisyonu? tartıştığınızı hatırlatın.
9. Kesin olun ancak zorba olmayın, emin olun ancak kaba olmayın, ağırbaşlı olun ancak kendini beğenmiş olmayın.
10. Unutmayın ki, antrenörlerle girilen bir tartışmada son sözü hakem söylemez.
11.Öfkeli bir antrenörle ilgilenirken sabırlı ve aklıselim olun.
12. Tutum her şeydir. Eğer bir maça iyi bir tutum içinde çıkarsanız, büyük ihtimalle iyi vakit geçirirsiniz.
13. Voleybol bir hayli heyecan verici ve müsabıkların birbirlerinin ne yapmaya çalıştığını anlamasının gerektiği bir spordur. Voleybol, bu sporu oluşturan tüm unsurların katkılarıyla her geçen gün büyüyecektir.
‘